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Dear ----------------: 

This letter responds to your request for information dated December 22, 2009 in which 
you asked several questions about the tax consequences of certain employer-provided 
transportation benefits.  This letter first provides an overview of the tax treatment of 
these transportation benefits.  It then answers your specific questions. 
 
Employers that provide their employees with transportation benefits can exclude those  
benefits from their employees’ gross incomes if the benefits are “qualified transportation 
fringes” [section 132(a)(5) of the Internal Revenue Code (“the Code”)].  We understand 
that your questions pertain to two types of qualified transportation fringes employers 
frequently provide through the use of smartcards:  transit passes and qualified parking.  
Accordingly, this letter focuses on the tax treatment of transit passes and qualified 
parking that employers provide by crediting their employees’ smartcards.  We note that 
an employer may provide both transit passes and qualified parking on a tax-favored 
basis to an employee in a given month, as long as each benefit separately meets the 
requirements described below. 
 
Transit Passes 
 
A “transit pass” is any pass, token, farecard, voucher, or similar item (including an item 
exchangeable for fare media) that entitles a person to transportation on mass transit 
facilities [Code § 132(f)(5)(A)].1  Transportation benefits employers provide through 
smartcards, debit or credit cards, or other electronic media are considered “transit 
passes” only if the fare media value stored on the cards is useable only as fare media 
for a mass transit system and the amount allocated to the cards each month does not 
exceed the maximum amount which may be excluded from gross income and wages   

                                            
1 The Code’s definition of transit pass also includes a pass, token, farecard, voucher, or similar item that 
is provided by any person in the business of transporting persons for compensation or hire in a highway 
vehicle with a seating capacity of at least six adults (excluding the driver) [Code § 132(f)(5)(A)]. 
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[See Rev. Rul. 2006-57, 2006-47 I.R.B. 911].  For the purposes of this letter, we will 
assume that a smartcard segregates qualified parking benefits so that fare media for 
mass transit provided via the smartcards meets this definition of “transit passes”      
 
Employers may provide employees with tax-free transportation on a mass transit 
system by distributing transit passes to their employees.  In 2010, an employer is 
entitled to exclude up to $230 per month of such benefits from an employee’s gross 
income and wages.  Substantiation of the use of these transit passes is not a 
requirement for receiving the tax-favored treatment.  [Tax Regulations (“the 
Regulations”) § 1.132-9, Q&A 18-19].  Employers may credit up to $230 in transit pass 
benefits to their employees’ smartcards each month on a tax-free basis without 
requiring the employees to show how they use the transit benefits. 
 
Qualified Parking 
 
“Qualified parking,” is parking that is located on or near the employer’s business 
premises or on or near a location from which the employee commutes to work via mass 
transit or commuter highway vehicle [Code § 132(f)(5)(C)].  In 2010, an employer is 
entitled to exclude up to $230 per month of such benefits from an employee’s gross 
income and wages.   
 
Employers may provide parking benefits only by reimbursing their employees for 
“qualified parking” expenses that they in fact incurred.2  Rather than reimbursing their 
employees in actual cash, some employers may choose to make “cash” 
reimbursements by crediting the reimbursed amounts onto employees’ smartcards. The 
Regulations provide that employers that make cash reimbursements must establish a 
“bona fide reimbursement arrangement.”  Although precisely what constitutes such an 
arrangement is a question of facts and circumstances, it must be an arrangement that is 
reasonably calculated to ensure that the employee in fact incurred expenses in an 
amount equal to the reimbursement [Regulations § 1.132-9, Q&A 16(c)].  Common 
characteristics of such arrangements include requirements that employees provide 
employers with receipts or other records substantiating the parking costs that they 
incurred.     
 
Salary Reduction and Salary Supplement Arrangements 
 
Employers may provide employees with transit passes or parking benefits either (1) in 
addition to employees’ stated compensation (salary supplement), or (2) by reducing 
employees stated compensation (salary reduction).  For purposes of responding to your 
questions, we assume that what you referred to in your inquiry as “employer provided 
funds” are salary supplement arrangements, while what you referred to as “pretax 
funds” are salary reduction arrangements.  In a salary supplement arrangement, an 

                                            
2 Although we believe it is outside the scope of your inquiry, we do note that it is also possible for 
employers to provide employees with qualified parking in kind.   
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employer offers to fund the cost of a qualified transportation fringe benefit over and 
above the amount the employer pays to the employee in salary.  In a salary reduction 
arrangement, the employee is allowed to designate a portion of the amount he would 
otherwise receive as salary to be set aside to fund qualified transportation fringe 
benefits that he then receives from the employer.  The amount of the salary supplement 
or salary reduction is excluded from the employee’s income and wages for federal tax 
purposes provided that the salary supplement or salary reduction is used exclusively to 
fund qualified transportation fringes. 
 
Employers may “roll over” excess salary reduction amounts.  That is, when an 
employee elects to reduce her compensation for a month by an amount that exceeds 
the transportation expenses that she receives either in the form of transit passes or as 
reimbursements for qualified parking expenses actually incurred for that month, the 
employer may apply this excess towards qualified transportation fringes in subsequent 
months, as long as the employee does not receive an amount in excess of the 
maximum excludable amount in any month [Regulations § 1.132-9, Q&A 15].  Thus, if 
an employee elects a monthly salary reduction of $200 to be used to reimburse qualified 
parking expenses, and the employee incurs only $150 in qualified parking expenses for 
that month, the $50 in salary reduction that exceeds the expenses can be rolled over 
and made available to reimburse parking expenses incurred in a future month.  In no 
case, however, may the employer provide a refund of the amount by which the 
employee’s salary reduction amounts exceed the actual qualified transportation fringes 
provided to the employee by the employer [Regulations § 1.132-9, Q&A 14].  In other 
words, an employee may use salary reduction amounts only for qualified transportation 
costs. 
 
Your questions also make reference to circumstances where the amount of qualified 
transportation fringes provided to the employee by the employer exceeds the expenses 
incurred by the employee and the employee requests a “benefit refund.”   Qualified 
parking benefits may be provided solely as reimbursements for qualified parking 
expenses after they are incurred.   Thus, we presume that your questions are referring 
to a circumstance where the employer has provided the employee with transit passes 
by crediting the employee’s smartcard at the beginning of the month, and the employee 
has a balance for fare media remaining at the end of the month. 
 
I will now address the specific questions you raised in your letter: 

(1) Can the combination of rolled over funds plus new month funds exceed current 
monthly limits? 

Yes, the sum of rolled over credits that an employee has accumulated on a smartcard 
from a prior month plus new month funds that are credited to the employee’s smartcard 
in the current month may exceed the maximum monthly excludable amount.     
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Transit Passes: Because the Regulations do not require employers to distribute transit 
passes pursuant to bona fide reimbursement arrangements, it is possible for the value 
of the transit passes that employees receive to exceed the actual costs that they incur 
for transportation on mass transit facilities.  Thus, the sum of any excess transit passes 
that an employee accumulates from prior months and transit passes that an employer 
makes available in the current month may exceed the monthly limit.   

Parking Benefits: The regulations do not permit employers to provide employees with 
parking benefits that exceed parking costs that the employees actually incur.  As 
employers are required to provide qualified parking benefits under a bona fide 
reimbursement arrangement, it is not possible for there to be any excess 
reimbursement.  In this context there can consequently be no “rolled over funds.” 

(2) If yes, are there any accumulation limits? (The Metro system limit is $4045 per 
benefit) 

Neither the Internal Revenue Code nor any of the Service’s administrative guidance 
specifies any accumulation limits. 

(3) If no, what is the IRS recommended disposition of pretax or employer provided funds 
not rolled over and how is this reported? 

In light of the answer to question 1, this question is not applicable. 

(4) What is the IRS’ definition of a commuter? 

Neither the Code nor Regulations explicitly define the term “commuter.”  The 
Regulations do, however, specify the individuals who are eligible to exclude 
transportation benefits from their gross incomes.  Section 1.132-9, Q&A 5 of the 
Regulations states that the individuals who may exclude qualified transportation fringe 
benefits from their gross incomes are those who “are currently employees of the 
employer at the time qualified transportation fringe is provided.”  Section 1.132-9, Q&A 
24 of the Regulations further clarifies that, for the qualified transportation fringe benefit 
rules, partners, sole proprietors, or other independent contractors are not employees, 
and that “2-percent shareholders of S corporations are treated as partners for fringe 
benefit purposes.”  

(5) Are transit and parking benefits for the exclusive use by the employee between 
home and work travel?  If there are other permitted uses, please provide examples, i.e. 
share with family members and friends, sell benefits for personal gain, use for non-work 
related travel, etc. 

Transit Passes: The Regulations state that an employer may provide transit passes 
only to those individuals who are “currently employees of the employer at the time the 
qualified transportation fringe is provided.”  Section 1.132-9, Q&A 18 of the Regulations 
states that there are no substantiation requirements if the employer distributes transit 
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passes.  The Regulations do not, however, prohibit employers from independently 
requiring employees to certify, for example, that they used such transit passes only in 
connection with their own commutes from their residences to their workplaces 
[Regulations § 1.132-9, Q&A 19]. 

Parking Benefits:  Like transit passes, the Regulations state that an employer may 
provide qualified parking only to those individuals who are “currently employees of the 
employer at the time the qualified transportation fringe is provided.”  Unlike transit 
passes, though, these parking benefits may be used only by the employees themselves, 
and only in connection with their commutes to their places of employment.  Section 
1.132-9, Q&A 4 of the Regulations limits the exclusion to parking provided to an 
employee by an employer “[o]n or near the employer’s business premises,” or “[a]t a 
location from which the employee commutes to work.”  The Regulations also require 
employers who provide parking benefits to establish bona fide substantiation 
arrangements, under which employers verify that the employees have incurred the 
costs themselves in connection with their travel between home and work [Regulations 
section 1.132-9, Q&A 16(c)].  

 (6) How should benefit refund requests from employees be treated and should pretax 
and employer paid benefits be treated differently? 

 We understand “benefit refund requests” to refer to instances in which an employee 
asks either an employer or a transit provider to convert unused transit passes that were 
originally provided as qualified transportation fringes into cash.  (As qualified parking 
benefits are provided exclusively as reimbursements for expenses actually incurred, it is 
not clear to us how an employee could have a benefit refund request for qualified 
parking benefits.)  A transit pass is a qualified transportation fringe only if it is useable 
only as fare media for a mass transit system.  This requirement applies regardless of 
whether the employer uses a salary reduction or salary supplement to fund the transit 
pass that it provides to the employee.  Thus, if employees could receive cash refunds 
for their unused transit passes, then the transit passes would not qualify as qualified 
transportation fringes.   

(7) Should pretax benefit refund requests from an employee be returned to the 
employer for payroll adjustments? 

See the response to the preceding question. 

 (8) Employers that offer a pretax benefits program would prefer to have unused 
amounts rollover for future use by their employees and employers that offer the benefits 
as a tax free benefit would like unused amounts returned to them as a credit.  Do these 
differing treatments of benefits fall into an acceptable manner to address employer 
concerns? 
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As discussed earlier, if an employee funds transportation benefits under a salary 
reduction arrangement, and if the amount of the salary reduction for a given month 
exceeds the value of the transportation benefits that the employee receives, the 
employer may rollover this unused amount for future use by the employee.  If an 
employee receives transportation benefits as a salary supplement, the only “unused” 
amounts would be transit pass amounts.  (As noted above, qualified parking benefits 
are provided solely as reimbursements for expenses already incurred.) Nothing in either 
the Code or Regulations prohibits an employer that provides its employees with transit 
passes as salary supplements from requiring employees to return unused transit 
passes.   

(9) Please outline the differences and similarities in the treatment of transit and parking 
benefits. 

Please see the information set forth at the beginning of this letter. 

 (10) Can an employer establish their own internal guidelines to have the benefits 
limited to travel between home and work? 

Yes.  Section 1.132-9, Q&A-19 of the Regulations states that an employer may choose 
to implement substantiation requirements in addition to those described in IRS 
guidance. 

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2010-1, 
§2.04, 2010-1 IRB 1 (Jan. 4, 2010).  If you have any additional questions, please 
contact our office at --------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Branch Chief 
(Employment Tax Branch 2 (Exempt 
Organizations/Employment Tax/Government 
Entities) (Tax Exempt & Government Entities)) 

 
 


