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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent.

This is in response to your inquiry regarding the proper tax treatment of “tip jar” amounts 
distributed to employees and whether section 3121(q) of the Internal Revenue Code 
(Code) applies under the facts you describe.

LEGEND

Company = -------------  
 

State = -------------

Product = --------

x = ------------

Year Y = -------
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ISSUE

Under the facts described herein, are amounts placed in “tip jars” at Company stores in 
State treated (1) as wages subject to tax under the Federal Insurance Contributions Act 
(FICA) at the time the amounts are distributed to the employees, or (2) as tips governed 
by section 3121(q) of the Code so that unreported tips will not be subject to the 
employer share of FICA tax until the Service makes a notice and demand for the taxes 
from Company.  

CONCLUSION

The amounts placed in “tip jars” at Company stores in State under the facts described 
herein are tips governed by section 3121(q) so that unreported tips will not be subject to 
the employer share of FICA tax until the Service makes a notice and demand for the 
taxes from Company.

FACTS

Company is a corporation engaged in State in retail sales of Product and related items 
for which customers often provide additional cash amounts as compensation to those 
serving them, typically viewed as tips.  Company has set forth its policy and the required 
procedures regarding these cash amounts left by customers at Company locations in 
several Company manuals.  Pursuant to Company policy, each location must have at 
least one specified container placed near a register to serve as a “tip jar” for collecting 
cash amounts left by customers.  These tip jars may not be used to make change 
according to Company manuals.  The cash amounts cannot be designated for any 
particular employee.

A Company manual provides that, in order to ensure the security of the cash placed in 
the tip jar (“tip jar amounts”) during normal hours of operation, each day’s tip jar 
amounts in each store are maintained in a locker, drawer or other suitable and 
securable location during the business hours to provide for authorized access to the tip 
jar amounts without having to open the store safe. At closing, the day’s tip jar amounts 
are gathered, logged and placed in the store safe following the tip jar security procedure 
found in the Company manual.  Specifically, once the tip jar amounts are counted, they 
are recorded in the cash management log, the amounts are placed in a drop bag and 
recorded on a tip log and secured in the safe.  Drop bags can only be accessed when 
tip jar amounts are being counted for weekly distribution or being changed into bills to 
increase space in the safe.  

The tip jar amounts are distributed only to employees with job positions which Company 
has determined are non-management.  The store manager and the assistant store 
manager also participate in providing services to the customers but are not allowed to 
share in any tip jar amounts.  There are no restrictions on the amount that can be paid 
out to employees.  
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The tip jar amounts are required by Company to be distributed weekly.  As part of the 
weekly distribution process, a store manager prints the time sheet for the week for the 
store, sorted by employee, and provides it to the employee who is counting and 
distributing tip jar amounts (“designated employee”).  According to a Company manual, 
store managers and assistant store managers may not count or distribute tip jar 
amounts.  The designated employee counting the tip jar amounts is required by 
Company to do so in the back of the store while on Company time.

Procedures specified in Company manuals require that each week the designated 
employee adds together the “tippable” hours (generally, only hours spent serving 
customers) from the time sheet prepared by a store manager.  The designated 
employee calculates the weekly amount that each employee should receive based on 
his or her allocable share of the number of tippable hours worked.  The designated 
employee places the weekly amount determined for each employee in a sealed 
envelope, labels the envelope with the employee’s name and then places each 
envelope in the store safe, in a secured compartment, until the employee is available to 
take possession of it.  The amounts distributed must be recorded on the tip removal log 
with the “cash controller” (a non-management employee is designated weekly as the 
cash controller).

In Year Y, Company estimated that employees received at least x per hour from the tip 
jar and reported this to the IRS on the employees’ behalf on Forms W-2, Wage and Tax 
Statement.  Company does not request, and employees do not provide, reports to 
Company of actual amounts distributed to them from the tip jar.  Company requests that 
employees report amounts to the IRS if they earn more then the x per hour.

LAW AND ANALYSIS

Sections 3101 and 3111 of the Code impose FICA taxes on “wages” as that term is 
defined in § 3121(a).  Section 3121(a) defines “wages” for FICA purposes as all 
remuneration for employment with certain specific exceptions.  Section 3121(a)(12)(A) 
excludes tips paid in any medium other than cash.  Section 3121(a)(12)(B) excludes 
cash tips received by an employee in any calendar month in the course of the 
employee's employment by an employer, unless the amount of the cash tips is $20 or 
more.

FICA taxes consist of the Old-Age, Survivors, and Disability Insurance (OASDI) tax and 
the Hospital Insurance tax.  These taxes are imposed equally on both the employer 
under section 3111(a) and (b) and on the employee under section 3101(a) and (b).  The 
amount of wages for OASDI purposes is limited to an annually adjusted amount 
($106,800 for 2009) under section 3121(a).  Accordingly, once an employee's wages 
reach this annually adjusted amount (the wage base), the OASDI portion of the FICA 
tax does not apply thereafter.
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Section 3102(a) of the Code requires employers to deduct and pay over the employee 
portion of the FICA tax.  However, section 3102(c)(1) provides a special rule applicable 
to tips.  It states, for purposes relevant here, that the withholding requirement of 
subsection (a) is applicable only to such tips as are included in a written statement 
furnished to the employer pursuant to section 6053(a), and only to the extent that 
collection can be made by the employer by deducting the amount of the tax from wages 
paid to the employee (excluding tips).  Employment Tax Regulations section 31.3102-
3(a)(2) provides that an employer is required to deduct and withhold the tax on tips 
constituting wages only for those tips the employee reports to the employer in a written 
statement as required under section 6053(a).1

Under section 3121(q), tips received by an employee in the course of the employee's 
employment are considered remuneration for that employment (and are deemed to 
have been paid by the employer for purposes of the employer portion of the FICA taxes 
imposed by section 3111(a) and (b)).  The remuneration is deemed to be paid when a 
written statement including the tips is furnished to the employer by the employee 
pursuant to section 6053(a).  However, if the employee either did not furnish the 
statement or if the statement furnished was inaccurate or incomplete, in determining the 
employer's liability in connection with the FICA tax imposed on the employer by section 
3111 with respect to the tips, the remuneration is deemed, for purposes of Subtitle F, to 
be paid on the date on which notice and demand for the taxes is made to the employer 
by the Secretary. 

For purposes of the special rules set forth above, tips are not defined in the Code or 
regulations.  However, published guidance is instructive in determining what are and are 
not tips for these purposes. In Rev. Rul. 59-252, 1959-2 C.B. 215, negotiations 
between a hotel and a customer for the use of the hotel's banquet facilities were not 
restricted to the cost of meals and beverages but also included or contemplated 
additional amounts for distribution to employees of the hotel.  The revenue ruling held 
that such amounts may not be treated as tips or gratuities but are considered as a 
service charge which constitutes wages for federal employment tax and income tax 
withholding purposes.  Although Rev. Rul. 59-252 determined that the amounts at issue 
were service charges rather than tips, the ruling provides three criteria which indicate 
when amounts received are tips: 1) the contributions of money must be made “free from 
compulsion”; 2) the customer must have “unrestricted right to determine the amount 
thereof”; and (3) the contributions “should not be the subject of negotiation or dictated 
by employer policy.”  In essence, “the customer has the right to determine precisely who 
shall be the recipient of his or her generosity. The absence of any of these factors 

  
1 Section 6053(a) of the Code provides that “[e]very employee who, in the course of his employment by 
an employer, receives in any calendar month tips which are wages (as defined in section 3121(a) or 
section 3401(a)) or which are compensation (as defined in section 3231(e)) shall report all such tips in 
one or more written statements furnished to his employer on or before the 10th day following such month. 
Such statements shall be furnished by the employee under such regulations, at such other times before 
such 10th day, and in such form and manner, as may be prescribed by the Secretary.”
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creates a serious doubt as to whether the payment is really a tip and indicates that it is 
in fact a service charge for the use of certain facilities.”2  

Revenue Ruling 64-40, 1964-1 C.B. 68, applies these same criteria to reach a similar 
conclusion.  Revenue Ruling 64-403cites the factors listed in Rev. Rul. 59-252 in finding 
that amounts donated by members of a non-profit club to a fund held for employees 
until Christmas was wages but not tips.  The funds were solicited by a pledge card that 
noted the club’s board of governors would determine how to distribute the funds.  In 
reaching its conclusion that the amounts were wages but not tips, the revenue ruling 
notes that the contributions were not made entirely "free from compulsion" and the 
annual organized fund raising drive was clearly "dictated by employer policy” and the 
donor had no right to "determine precisely who shall be the recipient of his generosity.”  
The revenue ruling included in its analysis the facts that some of the funds were made 
to persons with whom the donors would never have contact, the employees expected to 
share in the fund as an integral part of the wage structure, the club members had a 
“compelling moral obligation” to donate, and the club exercised great control over the 
fund. 

Revenue Ruling 69-28, 1969-1 C.B. 270, discusses the application of the employment 
tax rules to amounts paid by customers in various situations.  Situation 1 involves an 
automatic 10 percent charge added to all club member charges.  The ruling concludes 
that the amounts subsequently disbursed to the employees by the club are wages and 
not tips.  The club determines the arbitrary charge; it is not provided as a gratuity.  
Rather, the automatic charge becomes part of club funds that the club later distributes.  
By contrast, Situation 2 involves a hotel customer who pays a tip to the waiter by writing 
the amount on the waiter’s check.  The hotel then pays the tip to the waiter and charges 
it to the account of the customer.  While the focus of the discussion of Situation 2 
involves the specific reporting rules applicable to tips, Situation 2 first distinguishes 
Situation 1 by noting that the customer determines the amount of the tip and pays it for 
services rendered to him by the waiter.   In fact, Rev. Rul. 59-252 cites S.S.T. 301, the 
predecessor to Situation 2 in Rev. Rul. 69-28, as consistent with the criteria and 
conclusion in Rev. Rul. 59-252, noting that the customer was free to determine whether 
or not he would tip the employee and the amount of the tip and concluding that the 
amount did not lose its identity as a tip by virtue of the hotel acting as a conduit for 
providing it to the waiter.

Similarly, General Counsel Memorandum (GCM) 37507 (April 19, 1978), considered 
whether charge slip tips collected by the employer on behalf of the employees and 
distributed by the employer to the employees according to employee hours worked must 
be reported as "wages" paid by the employer for FICA and income tax withholding 
purposes, regardless of whether such amounts are reported by the employee to the 

  
2 See also Rev. Rul. 57-397, 1957-2 C.B. 628.

3 Revenue Ruling 64-40 principally follows the analysis set forth in General Counsel Memorandum (GCM) 
32412 (October 2, 1962).
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employer as tips pursuant to section 6053(a) of the Code.  Applying the factors in Rev. 
Rul. 59-252, and principally focusing on the voluntary nature of the amount given, the 
GCM concluded that charge slip tips collected by the employer on behalf of the 
employees and distributed by the employer to the employees according to employee 
hours worked should be viewed as amounting to a tip-splitting arrangement among the 
employees on whose behalf the employer administers such arrangement.  Accordingly, 
such amounts were tips and included on Forms W-2 only if reported under section 
6053(a).

Rev. Rul. 95-7, 1995-1 C.B. 185, Q&A 2, sets forth the specific question of whether 
section 3121(q) applies in situations in which all tips are required by the employer to be 
turned over to the employer by the employees, and the employer, in turn, distributes the 
tips among all the employees.  The answer provided is that tips distributed in those 
situations are wages when paid by the employer.  Q&A 2 further provides that section 
3121(q) applies only to tips that are received and retained by the employee.

In this case, the contribution of money by Company customers to the tip jars is made 
free from compulsion, the customer has the unrestricted right to determine the amount, 
and the contribution is not dictated by employer policy, as discussed in Rev. Rul. 59-
252.  While the customer cannot determine precisely who will receive the money he or 
she places in the tip jar, the tip jar amounts satisfy the three criteria of tips set forth in 
Rev. Rul. 59-252. The tip jar amounts bear no similarity to the service charges in Rev. 
Rul. 59-252. The contributions do not lose their identity as tips by either the use of a tip 
jar to collect them or the procedures specified by the Company for its employees to 
store and distribute them.  

As mentioned previously, Rev. Rul. 95-7, Q&A 2, provides that where tips are required 
by the employer to be turned over to the employer by the employees, and the employer, 
in turn, distributes the tips among all the employees, the tips distributed are wages 
when paid by the employer and, therefore, section 3121(q) does not apply.  However, 
the storage and distribution procedures required by the Company do not constitute the 
same level of control as that exercised by the club over the annual fund solicited and 
distributed by the club in Rev. Rul. 64-40 or the arbitrary charge obtained and later 
distributed by the club in Situation 1 of Rev. Rul. 69-28.4 The procedures do not to any 
degree compromise the inherent voluntary nature of the amounts provided by Company 
customers.  Accordingly, Q&A 2 of Rev. Rul. 95-7 does not apply to the tip jar amounts. 

Based on the totality of the facts and circumstances, the tip jar amounts retain their 
character as tips governed by section 3121(q) of the Code so that unreported tips will 
not be subject to the employer share of FICA tax until the Service makes a notice and 
demand for the taxes from Company. 

  
4 In fact, the specific use of employees other than the store manager or assistant store manager to count 
and distribute the tip jar amounts suggests there is even less Company involvement than the level of 
employer involvement in the tip-splitting arrangement discussed in GCM 37507 where the employer 
administered the arrangement on behalf of the employees.  
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CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.

Please call Linda Conway at (202) 622-0047 if you have any further questions.
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