
 

U.S. Department of Labor 
Employment Standards Administration 
Wage and Hour Division 
Washington, D.C. 20210 

                                                                                                                          FLSA2009-13 
 
 
January 15, 2009   
 
Dear Name*: 
 
This is in response to your letter requesting an opinion regarding whether time spent by 
employees taking web-based prerequisite classes at home in preparation for a voluntary 
job-related training class is compensable time under the Fair Labor Standards Act 
(FLSA).1  Based on the information provided, it is our opinion that such time is 
compensable under the FLSA. 
 
Your client, a communications company (“the Company”), employs technicians who 
install, monitor, and service voice and data communications circuits.  The technicians’ 
duties include working with a networking system manufactured by Tellabs.  The 
networking system, the Tellabs 5500, connects offices within a company and allows 
different offices to use the same server and to access the same data. 
 
Tellabs offers advanced training in the Tellabs 5500 equipment.  The Company hired 
Tellabs to teach a training class to some of the Company’s technicians about the Tellabs 
5500’s new and advanced features.  The training class is voluntary.  The class will be 
offered during regular working hours.  Technicians who take the class will be 
compensated for time spent in the class.  There will only be spaces for eight of the 
Company’s approximately 75 technicians and spaces will be offered on a first-come-first-
served basis. 
 
You state that technicians who complete the class will be able to perform some of their 
present job duties involving the Tellabs 5500 equipment more proficiently by using the 
system’s advanced features.  Technicians who do not take the class will nonetheless be 
able to perform their current job duties, as they are already skilled in the system’s basic 
functions. 
 
Tellabs requires that technicians taking the training class must first complete four web-
based prerequisite classes.  It is expected that the technicians will take the prerequisite 
classes on their own time at their homes.  It is estimated that each prerequisite class will 
take approximately ten hours to complete. 
 
You seek an opinion on the following question: “Is the Company legally obliged to 
compensate employees for the time they spend outside of normal working hours at their 
own home completing the required prerequisite classes prior to taking the voluntary 
Tellabs training class?”     
                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in 
this letter can be found at www.wagehour.dol.gov. 

http://www.wagehour.dol.gov/
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The FLSA requires than an employer compensate an employee for all hours worked.  
Section 3 of the FLSA defines “employee” as “any individual employed by an 
employer,” 29 U.S.C. § 203(e)(1), and “employ” as including “to suffer or permit to 
work.”  29 U.S.C. § 203(g); see also 29 C.F.R. § 785.11.  This rule applies to work 
performed away from the premises or the job site, including work performed at home.  
“If the employer knows or has reason to believe that the work is being performed, he 
must count the time as hours worked.”  29 C.F.R. § 785.12. 
 
The Department’s regulations provide that certain training activities need not be treated 
as hours worked.  The general rules for determining the compensability of training time 
are set forth in 29 C.F.R. §§ 785.27 through 785.32.  Sections 785.27, 785.29, and 785.31 
are of particular relevance to your question.  As indicated in section 785.27, “training 
programs and similar activities need not be counted as working time if the following four 
criteria are met”: 
 

a) Attendance is outside of the employee’s regular working hours; 
 

b) Attendance is in fact voluntary; 
 

c) The course, lecture, or meeting is not directly related to the 
employee’s job; and 

 
d) The employee does not perform any productive work during 

such attendance. 
 

Based on the information you provided, the prerequisite classes appear to meet the 
foregoing criteria (a), (b), and (d).  Criterion (c), however, is not met because the 
prerequisite classes are directly related to the technicians’ jobs.  Section 785.29 provides 
that “training is directly related to the employee’s job if it is designed to make the 
employee handle his job more effectively as distinguished from training him for another 
job, or to a new or additional skill.”  The training classes and the prerequisite classes 
offer instruction to enable the technicians to perform their present jobs better by giving 
them greater abilities to use a network system they are presently using.  By making the 
technicians better able to perform their jobs, the training and the prerequisite classes are 
directly related to the technicians’ jobs. 

 
While there are “special situations” in which voluntary attendance, outside working 
hours, at courses that are directly related to an employee’s job would not be hours 
worked, the prerequisite classes do not qualify as a special situation.  See 29 C.F.R. 
§ 785.31.  Section 785.31 states that even if the training is clearly related to an 
employee’s job, voluntary participation outside of working hours need not be 
compensated if, for example, the course corresponds to courses offered by independent 
bona fide institutions of learning.  The prerequisite classes, which are focused on learning 
ways to utilize a particular product, do not appear to correspond to courses offered by 
bona fide institutions of learning.  Consequently, under sections 785.27, 785.29, and 
785.31, the time spent in the prerequisite classes would be compensable.  
 

http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_785/29CFR785.11.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_785/29CFR785.12.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_785/29CFR785.27.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_785/29CFR785.32.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_785/29CFR785.29.htm
http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_785/29CFR785.31.htm
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Therefore, based on the information provided and our assumption about the nature of the 
prerequisite classes, it is our opinion that the Company is obligated to compensate 
technicians for the time they spend at home completing required prerequisite classes in 
order to take the voluntary but job-related Tellabs training classes. 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your 
request and is given based on your representation, express or implied, that you have 
provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be 
pertinent to our consideration of the question presented.  Existence of any other factual or 
historical background not contained in your letter might require a conclusion different 
from the one expressed herein.  You have represented that this opinion is not sought by a 
party to pending private litigation concerning the issues addressed herein.  You have also 
represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation 
between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.   
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Alexander J. Passantino 
Acting Administrator 
 

* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 
U.S.C. § 552(b)(7). 


