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January 14, 2009   
 
Dear Name*: 
  
This is in response to your request for an opinion regarding whether the minimum wage and 
overtime exemption for seasonal amusement or recreational establishments in the Fair Labor 
Standards Act (FLSA)1 applies to lifeguards at a town beach.  It is our opinion that this 
exemption applies to these lifeguards. 
 
The town employs 27 seasonal lifeguards who are employed for less than seven months of the 
year to protect swimmers at the local beach.  You wish to confirm that these individuals are 
exempt from the FLSA’s minimum wage and overtime pay requirements.  We assume for 
purposes of this letter that these individuals are employed by the town exclusively as lifeguards 
at the beach, which is open to the public for lifeguard-protected swimming for less than seven 
months of the year, and that they are not employed by the town in any other capacity. 
 
Section 13(a)(3) of the FLSA provides an exemption from minimum wage and overtime 
requirements for any employee employed by an establishment that is an amusement or 
recreational establishment, organized camp, or religious or non-profit educational conference 
center that either “does not operate for more than seven months in any calendar year,” 29 
U.S.C. § 213(a)(3)(A), or, “during the preceding calendar year,” has “average receipts for any 
six months of such year [of] not more than 33 1/3 per centum of its average receipts for the 
other six months of such year.” Id. § 213(a)(3)(B). 
 
As used in the FLSA, the term “establishment” refers to a distinct physical place of business 
rather than to an entire business or enterprise, which may include several separate places of 
business.  See 29 C.F.R. § 779.23.  A city or town’s entire municipal government, for example, 
cannot qualify as an amusement or recreational establishment.   Likewise, parks department 
employees who are employed by a central, non-recreational agency facility do not qualify for 
the exemption, even if they are employed only seasonally.  See FOH §§ 25j04(b); 25j10; Wage 
and Hour Opinion Letter October 5, 1999 (copy enclosed).  Employees who work solely at a 
separate and distinct amusement or recreational facility operated by a municipality, however, 
do qualify for the exemption if the seasonal amusement or recreational establishment tests are 
met: 
 

Among the activities that the Department has determined may be amusement or 
recreational establishments operated by a city are stadiums, golf courses, 
swimming pools, summer camps, ice skating rinks, zoos, beaches, and 
boardwalk facilities . . . .  For example, lifeguards on a beach and other 

                                                           
1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter 
can be found at www.wagehour.dol.gov. 

http://www.dol.gov/dol/allcfr/ESA/Title_29/Part_779/29CFR779.23.htm
http://www.dol.gov/esa/whd/FOH/FOH_Ch25.pdf
http://www.wagehour.dol.gov/
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employees who are engaged in work solely connected with the operation of the 
beach would come within the exemption provided the establishment (the beach) 
is not open as a recreational facility (i.e., protected swimming) for more than 7 
months in any calendar year.  
 

Wage and Hour Opinion Letter May 12, 1986 (copy enclosed).  See also Wage and Hour 
Opinion Letter January 17, 1986 (copy enclosed); FOH § 25j11.  
 
To be exempt under section 13(a)(3), an employee must be employed in an amusement or 
recreational establishment that meets either the seasonal operations test contained in section 
13(a)(3)(A) or the seasonal receipts test contained in section 13(a)(3)(B) discussed above.  A 
state or local government-operated amusement or recreational establishment; such as a public 
beach, that has operating costs that are met wholly or primarily from general tax revenues, as 
we assume is the case here, does not qualify for the exemption under the seasonal receipts test 
in section 13(a)(3)(B).  Such an establishment, however, may qualify under the seasonal 
operations test in section 13(a)(3)(A).  See FOH § 25j12. 
 
Finally, the exemption is not lost simply because some of the exempt employees work more 
than seven months in the year: 
 

The fact that some of the lifeguards [may] work more than seven months in the 
year maintaining the equipment would not serve to deny the exemption under 
section 13(a)(3), provided the establishment (the beach) is not open as a 
recreational facility (i.e., protected swimming) for more than seven months in 
any calendar year.   
 

Wage and Hour Opinion Letter January 24, 1975 (copy enclosed).  Therefore, assuming that 
the beach in question is, in fact, not open for protected swimming for more than seven months 
in any calendar year, the lifeguards are exempt from the overtime and minimum wage 
requirements of the Act pursuant to section 13(a)(3). 
 
This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and 
is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair 
description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of 
the question presented.  Existence of any other factual or historical background not contained 
in your letter might require a conclusion different from the one expressed herein.  You have 
represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning 
the issue addressed herein.  You have also represented that this opinion is not sought in 
connection with an investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour 
Division or the Department of Labor. 
 
We trust that this letter is responsive to your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
Alexander J. Passantino 
Acting Administrator 
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* Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b)(7). 
 
 


