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ISSUES 

1. Are differential wage payments made by employers to individuals while 

on active duty in the uniformed services of the United States for more 

than 30 days ”wages” for purposes of taxation under the Federal 

Insurance Contributions Act (FICA), the Federal Unemployment Tax 

Act (FUTA), and the Collection of Income Tax at Source on Wages 

(income tax withholding)? 

2. How do employers calculate the amount of income taxes required to be 

withheld on differential wage payments? 

3. What information return reporting requirements apply to differential 

wage payments? 
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FACTS 

M, an employer, has employees who are called or voluntarily enlist for active 

military service in the United States uniformed services (as defined in chapter 43 of title 

38, United Sates Code) for periods exceeding 30 days.  M continues making payments 

to the individuals in an amount equal to the difference between the compensation they 

receive for their military service and the wages the employees would have received 

from M if the employees were performing services for M.  The payments supplement 

compensation received by the employees from the Federal government for their military 

service. 

LAW AND ANALYSIS 

Income Tax Withholding, FICA and FUTA Treatment 
 

Section 3402(a), relating to income tax withholding, generally requires every 

employer making a payment of wages to deduct and withhold upon those wages a tax 

determined in accordance with prescribed tables or computational procedures.   

Sections 3101 and 3111 impose taxes under the Federal Insurance Contributions Act 

(“FICA”) on employees and employers for wages paid with respect to employment.  

Section 3301 imposes tax under the Federal Unemployment Tax Act (“FUTA”) on 

employers on wages paid with respect to employment.   

Section 3401(a) defines “wages” for income tax withholding purposes as all 

remuneration for services performed by an employee for his employer, subject to certain 

exceptions.  Sections 3121(a) and 3306(b) contain similar, but not identical, definitions 

of wages for FICA and FUTA purposes. 
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Revenue Ruling 69-136, 1969-1 C.B. 252, addresses the tax treatment of 

payments made by civilian employers to their employees who are called to or enlist in 

active military service for an extended time period.  The payments are made by the 

civilian employers during the period of active military service in amounts equal to the 

difference between the compensation paid by the military and the wages that would 

have been paid if the individuals were performing services for the civilian employer.  

The ruling holds that the payments are not wages subject to the taxes imposed by FICA 

or FUTA or to income tax withholding. 

Revenue Ruling 68-238, 1968-1 C.B. 420, addresses the tax treatment of 

payments made by civilian employers to their employees who are temporarily absent 

from work while serving in a State National Guard.  The payments are equivalent to the 

difference between the employees’ normal wages and the amounts received from the 

State for their services in the National Guard.  The ruling holds that these payments are 

wages and are subject to FICA and FUTA taxes as well as income tax withholding. 

Section 3401(h) was added to the Code by section 105(a) of the Heroes 

Earnings Assistance and Relief Tax Act of 2008, Pub. L. No. 110-245, 122 Stat. 1624, 

1628-630.  New subsection 3401(h) provides that, for purposes of income tax 

withholding, any differential wage payment is to be treated as a payment of wages by 

the employer to the employee.  The term “differential wage payment” means any 

payment which (A) is made by an employer to an individual with respect to any period 

during which the individual is performing service in the uniformed services (as defined in 

chapter 43 of title 38, United States Code) while on active duty for a period of more than 
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30 days, and (B) represents all or a portion of the wages the individual would have 

received from the employer if the individual were performing service for the employer.  

Section 3401(h) applies to differential wage payments paid after December 31, 2008.  

The enactment of section 3401(h) modifies the holding in Revenue Ruling 69-136 that 

differential wage payments are not subject to income tax withholding.  

The payments made by M to the employees while they are in military service with 

the United States uniformed services constitute “differential wage payments” under 

section 3401(h) as these payments represent all or a portion of the wages the 

individuals would have received if still performing services for M and are made while the 

individuals are actively serving in the United States uniformed services for a period of 

duty scheduled to exceed 30 days.  These payments are therefore treated as wages for 

income tax withholding purposes, and M must withhold income taxes on the differential 

wage payments. 

However, because the individuals are scheduled to be on active military duty for 

an extended period of time, rather than being temporarily absent, the differential wage 

payments are not wages for purposes of FICA and FUTA taxes.  Section 3401(h) does 

not address the FICA and FUTA treatment of differential wage payments and does not 

alter the holding in Revenue Ruling 69-136 that differential wage payments do not 

constitute wages subject to FICA or FUTA taxes.  Therefore M is not required to 

withhold or pay FICA or FUTA tax, with respect to the differential wage payments.   
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Supplemental Wage Withholding 

Differential wage payments are supplemental wages because they are not a 

payment for services for the nonmilitary employer in the current payroll period.  As a 

supplemental wage, if the amount of the differential pay, when added to all other 

supplemental wages paid by the same employer to the employee during the calendar 

year does not exceed $1,000,000, then the amount of the income tax withholding is 

determined under the rules provided in Regulations § 31.3402(g)-1(a)(6) and (7).  The 

two alternative procedures for calculating the amount of income taxes required to be 

withheld from the differential wage payments are the aggregate procedure and optional 

flat rate withholding.   

Under the aggregate procedure, M adds the differential wage payment to the 

employee’s regular wages, if any, for the payroll period and treats the aggregate of the 

two as if it constituted a single wage payment for the payroll period.  The withholding 

method used by M with respect to regular wages is then used to calculate the 

withholding on this single wage payment and M takes into consideration the Form W-4, 

Employee’s Withholding Allowance Certificate, submitted by the employee.   

Alternatively, M may determine the income tax withholding on the differential 

wage payment using optional flat rate withholding, if certain requirements are satisfied.  

Optional flat rate withholding may be used provided that (1) the differential wage 

payment is either not paid concurrently with regular wages or is separately stated on the 

payroll records of the employer, and (2) income tax has been withheld from the regular 

wages paid to the employee during the calendar year of the differential wage payment 
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or the preceding calendar year.  The rate used for optional flat rate withholding is 

provided in § 31.3402(g)-1(a)(7)(iii)(F) of the Regulations.  For 2009, the rate for 

optional flat rate withholding is scheduled to be 25 percent, but this rate could change if 

income tax rates change.  The determination of the amount of tax to be withheld under 

optional flat rate withholding is made without reference to any payment of regular 

wages, without allowance for the number of withholding allowances claimed by the 

employee on Form W-4, and without regard to whether the employee has requested 

additional withholding on Form W-4.   

If the differential wage payment, when added to all supplemental wage payments 

previously made by M to the employee during the calendar year, exceeds $1,000,000, § 

31.3402(g)-1(a)(2) of the Regulations provides that the rate used in determining the 

amount of withholding on the excess shall be equal to the highest rate of tax applicable 

under section 1 of the Code.  Under current law, the highest rate of tax applicable under 

section 1 is 35 percent. 

Information Return Reporting 

Section 6051(a) provides that any person required to deduct and withhold from 

employees the tax under § 3402, must furnish each employee with a written statement 

showing the amount of wages paid and amounts withheld for income tax purposes.  

Section 31.6051-1(a) states that employers must use Form W-2 to fulfill this 

requirement.  Because differential payments are treated as wages subject to income tax 

withholding, M must report the payments on each employee’s Form W-2. 



7 

HOLDINGS 

1. Differential wage payments made to an individual while on active duty 

in the United States uniformed services for more than 30 days are 

subject to income tax withholding, but are not subject to FICA or FUTA 

taxes. 

2. Employers may use either the aggregate method or optional flat rate 

withholding to calculate the amount of income tax required to be 

withheld on differential wage payments which do not exceed 

$1,000,000 when added to all other supplemental wages paid by the 

same employer to the individual during the calendar year. 

3. The amounts of the differential wage payments must be reported by the 

employer on the employee’s Form W-2. 

EFFECT ON OTHER REVENUE RULINGS 

Revenue Ruling 69-136, 1969-1 C.B. 252 is modified and superseded. 

PROSPECTIVE APPLICATION 

This revenue ruling is effective for differential wage payments made after 

December 31, 2008 (the effective date of § 3401(h) under the Heroes Earnings 

Assistance and Relief Tax Act of 2008). 

DRAFTING INFORMATION 

The principal author of this revenue ruling is Joseph Perera of the Office of 

Division Counsel/Associate Chief Counsel (Tax Exempt & Government Entities).   For 
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further information regarding this revenue ruling, contact Mr. Perera at (202) 622-6040 

(not a toll-free call).  
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